fachuntergründe | technische beratung | internationales netzwerk

Haben Sie Fragen? Bitte rufen Sie an: +31-(0)24 6485348

Vloerverwarming

Steeds meer woningen en appartementen worden verwarmd met een geïntegreerd vloerverwarmingssysteem. Er zijn in principe twee soorten vloerverwarming te onderscheiden. De zogenaamde “droge” en “natte” systemen. Droge systemen zijn hoofdzakelijk elektrische systemen en natte systemen zijn geïnstalleerd in een deklaag.

De traditionele vloerverwarming werkt met aanvoer vanuit de bestaande CV installatie en is het meest toegepast. Naast de CV gestuurde systemen nemen de door een warmtepomp aangestuurde systemen sterk in populariteit toe. Het principe van beide systemen is dat de woning verwarmd wordt door warm water door een leidingsysteem in de dekvloer te voeren. Het grootste en tevens het belangrijkste verschil tussen deze systemen is temperatuur van het water dat door de leidingen aangevoerd wordt. De temperaturen bij een traditioneel systeem liggen aanzienlijk hoger dan bij een warmtepomp systeem. De stelling bij alle systemen is hoe lager de aanvoer temperatuur des te hoger je besparing op je energieverbruik. Echter is dit wel van invloed op de keuze in vloerbekleding. De keuze in laminaat en tapijt zal beperkt worden.

   

U kunt zelf de combinaties uitrekenen door de warmteweerstanden (R- waarden) van de eventuele dekvloer, ondervloer en vloerbedekking bij elkaar op te tellen. Indien combinaties de toepasbaarheid waarde overstijgen adviseren wij contact op te nemen met de installateur van de vloerverwarming.

Totale toepasbaarheidswaarde bij hoofdverwarming: (0,13 m2 K/W)
Totale toepasbaarheidswaarde bij bijverwarming: (0,17 m2 K/W)
Totale toepasbaarheidswaarde bij warmtepomp: (0,09 m2 K/W)

Traditioneel gezien is het isoleren van de vloer een van de functionele eisen geweest van een ondervloer en ondertapijt. Het gebruik van vloervloerverwarming vraagt het tegenovergestelde, namelijk een zo laag mogelijke isolatiewaarde. De meeste ondervloeren en ondertapijten bevatten ten behoeve van het comfort veel lucht, een natuurlijke warmte & geluidsisolator. Het is daarom verstandig om bij de keuze voor een een ondervloer of ondertapijt een compact ondertapijt te kiezen met een zo laag mogelijke weerstandswaarde (R-waarde).
Loading
Loading