Wat is het verschil tussen ΔLlin en ΔLw?

Terug naar Nieuws
20201127-llin-lw

Wat is het verschil tussen ΔLlin en ΔLw?

Als je een (onder) vloer koopt zie je vaak de termen Δ(delta)Lw en Δ(delta)Llin op de verpakking of datasheet staan. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee termen?

In Nederland (en België/Frankrijk) gebruiken we meestal Delta Llin. De waarde die daar aan hangt is gebaseerd op voornamelijk lage tonen. Daarentegen is de waarde van Delta Lw gebaseerd op midden en hoge tonen. Deze waarden wordt vaak gehanteerd in bijvoorbeeld de DACH landen en Italië. In Europa hanteren we één meting waaruit twee getallen komen, de Δ(delta)Lw en Δ(delta)Llin.

De ΔLw waarde is namelijk meestal veel hoger dan de ΔLlin waarde, maar men spreekt in Nederland altijd over een minimaal vereiste reductie van 10dB ΔLlin. Om het onderscheid uit te leggen moeten we eerst naar de basis.

Een geluid bestaat uit een samenstelling van diverse toonhoogten (frequenties) en geluidssterktes (geluidsniveaus). De frequentie is weergegeven in Hz (Hertz) en de sterkte van een geluid is uitgedrukt in dB (decibel). Hiernaast hebben we te maken met het teken (Δ) Delta. Dit geeft de verbetering van de contactgeluidisolatie weer door een vloerafwerking of vloerbedekking, gemeten volgens NEN-EN-IS0 140-8. In feite is dat het verschil tussen de kale testvloer en de testvloer na opbouw van de vloerbekleding, dus ondervloer plus vloerbedekking.


Geluidtest ondervloeren

Peutz, Laboratorium voor Akoestiek

Terug naar Nieuws